Tekmovanja v gasilski orientaciji 2011

12. junija 2011 je potekalo v Gornjem gradu tekmovanje v gasilski orientaciji na nivoju GZ ZSD,  katere organizator je bilo domače gasilsko društvo. Tekmovanje je potekalo po poteh bližnjega gozda, ki se razprostrira ob severnem delu Gornjega grada. Proga je potekala izpred osnovne šole proti kmetiji Jakobčevih po gozdnih poteh Tajne proti Šokatu nazaj pred šolo. Tekmovalo je 21 ekip iz 4 društev. Tekmovanje poteka v šestih kategorijah in sicer v mlajši pionirji/ke, starejši pionirji/ke in mladinci/ke.

Ekipa na startu prejme kontrolni list in karto terena. Karto pripravi gostitelj po navodilih GZS. Proga za mlajše pionirje je dolga približno 2000 metrov  in ima 4  aktivne kontrolne točke. Člane mlajših ekip obvezno spremlja mentor. Proga za starejše pionirje je dolga 3000 metrov in ima 6 aktivnih  kontrolnih točk.  Namen kontrolnih točk je, da ekipe ne skrajšujejo začrtanih poti. Kontrolne točke so dobro vidne in označene. Mladinska proga je dolga 5000 metrov  in ima 5 kontrolnih točk. Tekmovalci se orientirajo po karti, v pomoč jim je kompas.

Ekipe mladincev najprej opravijo »postavitev trodelnega napada« in se nato javijo na prostoru z oznako »Start.« Ekipe mlajših in starejših pionirjev pa najprej opravijo »Vajo z vedrovko« in se nato javijo na prostoru z oznako »Start.« Na kontrolnih točkah opravijo tekmovalci z različnimi gasilskimi tematikami kot so: vezanje vozlov, navezava orodja, hitro zvijanje cevi, štafetno spajanje cevi na trojak, prenos vode in teoretično znanje o požarih v naravi in topografskih znakih. Na vsaki kontrolni točki sta po dva ali trije sodniki, ki merijo čas opravila. Na cilju pa tekmovalci dobijo zasluženo malico. Nato komisija za podelitve pregleda rezultate in nagradi zmagovalce z medaljami vsi pa dobijo diplomo za sodelovanje.

Prve tri ekipe iz vsake kategorije se uvrstijo na regijsko tekmovanje, prve dve iz regijskega pa na državno. Regijsko tekmovanje je 3. 9. 2011 prav tako potekalo v Gornjem gradu. Sodelovalo pa je 56 ekip iz štirih gasilskih zvez – Šaleške doline, Žalca, Prebolda in Zgornjesavinjske doline. Proga je potekala na istem terenu, le v drugačnih smereh.

Državno tekmovanje je potekalo v Cerknem na zelo znanem smučarsko rekreacijskem središču Cerkno. Tam je sodelovalo 179. ekip iz cele Slovenije.

Shranjeno v: Tekmovanja, ključne besede: , , .

Dodaj odgovor

*